Cum ne va zdrobi la iarna pretul caldurii

Românii care au drujbă, gater, maşină, motoretă, scuter sau trei vaci nu vor primi ajutoare la încălzire, potrivit normelor de aplicare a OUG 70/2011 ce reglementează “măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece”.

Conform actului normativ, prezentat de Mediafax, românii care au casă de vacanţă, piscină, saună, şalupe, bărci cu motor, iahturi, tractor, presă de ulei sau moară de cereale, autoutilitare, autocamioane de orice fel sau remorci, autobuze şi microbuze nu primesc ajutoare la încălzire în acest sezon rece. De asemenea, nici cei care deţin motociclete, motorete, scutere şi maşini cu o vechime mai mică de zece ani, “cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora sau persoanelor dependente precum şi pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile” nu vor primi ajutor de la Guvern. Nu vor primi ajutor nici cei care au un teren mai mare de 1.000 de metri pătraţi la oraş şi 2.000 de metri pătraţi la sat, chiar dacă este vorba de terenul pe care se află locuinţa. Nici deţinătorii de terenuri arabile, forestiere, de fâneţe, vii, livezi, grădini de legume şi flori cu suprafeţe mari nu se califică pentru a primi ajutor de încălzire. Excluşi de la ajutoarele de încălzire sunt şi cei care au depozite bancare mai mari de 3.000 de lei sau mai mult de trei vaci, cinci porci, 20 de oi sau capre sau 15 familii de albine. Criteriile de acordare a ajutorului de încălzire aplicate începând cu iarna 2010-2011 au fost, aşadar, menţinute, singura noutate din acest an fiind deţinerea drujbei. Pentru ve­rificarea veridicităţii datelor înscrise în declaraţiile pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia, primarii pot face, prin sondaj, anchete sociale.

La sfârşitul lunii august, Guvernul a adoptat Ordonanţa privind ajutoarele de încălzire care vor fi acordate persoanelor defavorizate. Potri­vit actului normativ, primesc ajutor de la stat familiile cu un venit lunar de până la 786 lei/membru. Ordonanţa prevede că subvenţia la termoficare este eliminată, iar în locul ei statul acordă un ajutor de încălzire numai per­soanelor cu venituri mici. Au­torităţile consideră ca fiind consumator vulnerabil pe cel care nu poate să-şi menţină locuinţa la cel puţin 21 grade şi al cărui venit net mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure. (Jurnalul National)

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: