Japonia: Mii de soldati niponi si americani iau parte la o operatiune majora de cautare a victimelor tragediei de la 11 martie

Aproximativ 25.000 de soldati japonezi vor ajunge  luni in zonele afectate de cutremurul si valul tsunami de la 11 martie, intr-o operatiune majora de recuperare a cadavrelor celor ucisi in dezastrul produs in urma cu o luna si jumatate, a anuntat conducerea armatei nipone, preluata de HuffingtonPost. Oficiali din domeniul agricol intentioneaza sa trimita o echipa de medici veterinari in zona din jurul centralei nucleare de la Fukushima, pentru a verifica sutele de mii de animale abandonate (vaci, porci si pui). Guvernul ia in considerare eutanasierea unora dintre animalele aflate pe moarte, dar numai dupa ce vor obtine acordul proprietarilor, au spus oficialii.

Pana in prezent, circa 14.300 de persoane au fost confirmate decedate in urma dezastrului de la 11 martie. Alte 12.000 sunt in continuare disparute, iar oficialii presupun ca au murit. Unele dintre cadavre au fost luate de valul tsunami si duse in ocean, in timp ce altele raman ingropate sub daramaturi.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Ippo Maeyama, a declarat ca cei 24.800 de soldati ce vor fi trimisi in zona vor fi sprijiniti de 50 de nave, 100 de scafandrii si aproximativ 90 de avioane si elicoptere. La operatiune vor lua parte de asemenea politisti si Paza de Coasta japoneza, precum si soldati americani.

Operatiunea de cautare va dura doua zile, iar militarii “vor face efortul suprem pentru a recupera cadavrele pentru familiile indoliate”, a spus oficialul militar. El a recunoscut insa ca misiunea soldatilor este complicata de faptul ca unele corpuri s-au descompus, iar altele sunt deja transformate in schelete. Cautarile vor continua “atat timp cat familiile vor dori ca noi sa-i gasim pe cei dragi”, a spus Maeyama.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: