Cum promovam femeile in politica?

Cifrele sunt, intr-adevar, descurajante: doar 10% dintre parlamentarii romani sunt femei. Procentul contureaza imaginea unei societati misogine, care nu a depasit inca mentalitatea balcanica potrivit careia locul femeii este la cratita sau cu nasul in fundul copiilor. Dar cred ca aceasta mentalitate se manifesta mai mult la nivelul familiilor, decat la nivelul vietii sociale. Femeia este, in general, prima care isi asuma rolul de servitoare fara simbrie, pentru ca a fost inoculata temeinic si din vreme. Daca, insa, bariera de la nivel micro este depasita, nu cred ca la nivelul macro al societatii romanesti putem vorbi despre discriminare.

Dincolo de victimizari si oftaturi, nimeni nu poate dovedi cu date si fapte ca o femeie este platita mai prost decat un barbat pentru aceeasi functie in aceeasi firma sau ca o femeie competenta este data afara in favoarea unui incompetent barbat. Exista, e drept, o oarecare prioritate a barbatului la angajare, avand in vedere riscurile pe care le implica pentru angajator maternitatea, dar argumentul este valabil peste tot in lume si de multe ori este invocat chiar de femei manager. Personal, de cand lucrez nu m-am simtit niciodata discriminata in niciun fel pentru simplul motiv ca as fi femeie.

Nu cred lucururile stau foarte diferit nici in politica. Atunci cand o femeie politician a avut ceva de spus cu adevarat, succesul nu i-a fost barat de fusta. Sa ne amintim de Mona Musca, de exemplu, a carei cariera fulminanta a fost oprita nu de conditia de femeie, ci de managementul foarte prost al unei probleme din trecut. Nu cred ca Raluca Turcan, Sulfina Barbu, Monica Macovei, Adina Valean, Renate Weber sau Ecaterina Andronescu se pot plange de discriminare pe criterii de gen. Cine a vrut sa razbata si a avut argumentele necesare a reusit. Asadar, procentul acela mic arata mai degraba masura in care femeile sunt dispuse sa se inhame la o astfel de munca.

Si atunci, daca am avea procente din locurile din Parlament sau din consiliile locale rezervate femeilor, ne-am trezi cu revelatii dupa revelatii de tip Mona Musca? Ma indoiesc sincer. De-abia am reusi o discriminare de tip pozitiv, care ar reprezenta o reala forma de umilire a femeilor care, precum handicapatii, ar fi privilegiate pentru ca altfel nu ar face fata competitiei. Ba fac fata foarte bine, iar Monica Macovei, cu stilul sau direct a spus-o pe sleau: “Niciodata nu mi-a fost greu ca sunt femeie. In politica romaneasca ai de lupta cand esti normal”. Articolul complet il puteti citi aici.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: