TOP 10 Cele mai bune filme care au luat Oscarul pentru “Cel mai bun film străin”

Conform obiceiului şi regulamentului, cele mai multe Oscaruri ajung la vorbitorii de limbă engleză. Cu o singură excepţie: Oscarul pentru cel mai bun film într-o altă limbă decât engleza. În această categorie sunt nominalizate cele mai mari capodopere cinematografice din toată lumea. De-a lungul istoriei Oscarurilor, la “cel mai bun film străin” s-au evidenţiat unele dintre cele mai bune producţii ale tuturor timpurilor indiferent despre ce limbă vorbim, relateaza Tabu.ro.

10. Mar Adentro – Alejandro Amenabar/2004
Pornind de la un caz real şi abordând problema delicată a eutanasierii, filmul lui Amenabar se pierde pe alocuri în poezie şi patetism pentru a furniza, însă, cele mai convingătoare momente de zburat pe deasupra câmpiilor şi pădurilor. Un bun reprezentant al filmelor preferate ale Academiei din ultimii ani. 

09. Noapte Americană – François Truffaut/1973
Una din cele mai amuzante pelicule turnate vreodată despre cum e să faci un film – include o referinţă hilară la stilul italian/fellinian de a filma cu sunet ghid, doar pentru a dubla apoi în studio. Poţi spune cifre în loc de cuvinte, atâta timp cât o faci cu suflet.

08. Das Leben der Anderen – Florian Henckel von Donnersmarck/2006
Ar putea fi un curs, inclusiv pentru regizorii/scenariştii/producătorii români, numit: Cum se face un film despre perioada comunistă. Povestea unui “securist” care realizează că este om şi nu doar un angajat al STASI.

07.
Farmecul Discret al Burgheziei – Luis Bunuel/1972
Un film ciudat în care înalta societate visează aberant şi se chinuie să ia cina. Un miracol pentru simplu fapt că o asemenea peliculă a putut sa ia Oscar. Alte vremuri…

06. Todo Sobre Mi Madre – Pedro Almodovar/1999
Filmul lui Almodovar este un fel de lecţie din care ar trebui să învăţăm că oricine are dreptul de a fi părinte atâta vreme cât îşi iubeşte copilul şi că, dacă vrea, orice copil are dreptul să îşi cunoască părinţii, indiferent de condiţia acestora.

05. Fanny si Alexander – Ingmar Bergman/1983
Ceea ce trebuia să fie ultimul film al lui Bergman şi, slavă Domnului, nu a fost, rămâne ca o impresionantă operă de  peste cinci ore (în varianta TV) în care viaţa de familie burgheză din Suedia începutului de secol 20 apare în toată culoarea, frumuseţea şi poezia ei (poezia include melancolia şi depresia).

04. 8 1/2 – Federico Fellini/1963
Oferind material vizual pentru advertisingul produselor italiene de aproape 50 de ani încoace, 8 ½ spune povestea unui regizor care nu ştie dacă mai are ceva de zis. Sursa de inspiraţie şi pentru musicalul “Nine” de anul trecut, “8 ½” rămâne în istoria cinemaului ca unul dintre cele mai inteligente pelicule despre creaţie şi creatori.

03. Cinema Paradiso – Giuseppe Tornatore/1989
Un film considerat de toí cinefilii un fel de madlenă a lui Proust şi, în acelaşi timp, metoda cea mai potrivită pentru a arăta cum o viaţă de om se învârte în jurul cinematografiei.

02. Noptile Cabiriei – Federico Fellini/1958
Al doilea din cele patru Oscaruri pentru film strain obţinute de Fellini de-a lungul timpului, Cabiria spune povestea unei prostituate cu suflet de aur, care ar face orice pentru iubire, inclusiv greşeli mari ca inima ei.

01. La Vita E Bella – Roberto Benigni/1998
Filmul lui Benigni a plăcut tuturor şi i-a emoţionat pe toţi cei care l-au văzut. Dacă ar fi să rezumăm această capodoperă într-un singur cuvânt, acesta ar fi SPERANŢĂ. Pentru că tot ce se întâmplă în “La Vita E Bella” te face să uiţi că răul există.

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: