De ce proiectul bugetului pe 2010 contribuie la accentuarea recesiunii?

  • Nu exista stimulente fiscale pentru mediul de afaceri
  • Asteptandu-se la o prelungire a recesiunii, Guvernul a stabilit incasari mai reduse la buget pentru impozitul pe profit si pe venit.
  • Guvernul nu a prezentat o strategie clara de eliminare a arieratelor catre mediul privat, conform intelegerii cu FMI.
  • Conform Strategiei fiscal-bugetare, consumul populatiei va scadea cu 1,5% in 2011.
  • Rostogolirea datoriei statului va creste si in anii urmatori ponderea in PIB a cheltuielilor cu dobanzile; astfel in 2012 ar trebui sa avem un deficit bugetar de 3% din PIB, in contextul in care cheltuielile cu dobanzile vor fi de cel putin 2% din PIB;
  • Chiar daca salariile bugetarilor vor creste cu 15% fata de 2010, totusi ele vor fi cu 14% mai scazute comparativ cu iunie 2010 (inainte de reducerea cu 25%). Prin urmare, salariul anual al unui bugetar nu va creste in 2011 comparativ cu 2010, ci va scadea cu aproximativ 5%. In consecinta, nu exista motive de anticipare a unei cresteri a consumului privat (cel putin din partea bugetarilor).
  • Cheltuielile de investitii se vor reduce de la 6,8% din PIB in 2010 la 6,5% din PIB in 2011. Totusi, anul 2010 a aratat ca investitiile statului au scazut cu 30% comparativ cu anul precedent!
  • In fiecare an, solutia promisa de salvare a economiei a reprezentat-o cresterea investitiilor statului (la 20% din intregul buget in 2009, 2010, conform declaratiilor lui Boc), dar in final, acestea au fost supapa prin care s-a putut indeplini tinta de deficit.
  • Desi fata de 2010 ar creste investitiile statului, acestea nu determina automat si iesirea din recesiune, deoarece sunt putin transparente si efectuate clientelar, adica risipite. Romania are peste 15.000 de proiecte de investitii publice (locale si centrale) incepute si nefinalizate.
Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: